KORONAVÍRUS információk

I. Tájékoztató a koronavírusról 

II. Fertőződés elkerülése

III. Teendők elkülönítés alatt

IV.  Jelentkezés védőoltásra, nyomtatvány kitöltése !!!

 

I. Tájékoztató a koronavírusról

 

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint

aki tüneteket érez magán :

                           magasabb láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom, fej- torokfájás

                           íz-szag érzékelés elvesztése, orrfolyás , orrdugulás, hasmenés

 

vagy koronavírussal fertőzött területről érkezett haza, vagy esetleg érintkezhetett ilyen beteggel, az semmiképpen se menjen el a háziorvosi rendelőbe, hanem hívja fel háziorvosát.

Ha gyanú merül fel, a háziorvos értesíti a mentőszolgálatot

Az eljárás szerint a háziorvos ilyenkor egy kérdőív alapján telefonon kérdezi ki a beteget, és megerősíti vagy elveti a fertőzés gyanúját. Amennyiben a betegség gyanúja felmerül, egy külön telefonszámon értesíti a mentőszolgálatot, amely az érintettet a lakhely szerinti területileg illetékes kórház infektológiai osztályára szállítja, ahol elkülönítik. A betegtől levett torokváladék-mintát az Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában vizsgálják, ha a minta pozitív, akkor a beteget átszállítják a Dél-pesti Centrumkórház erre kijelölt osztályára.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján (https://www.nnk.gov.hu/) naprakész és részletes tájékoztató van a magyarországi koronavírus helyzetről illetve ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében. A lakossági információs vonalak a hét minden napján 24 órában elérhetők !!!

                                                           06-80-277-455

                                                           06-80-277-456

Fontos információk és hasznos tanácsok        https://koronavirus.gov.hu/        oldalon.

 

 

II. Fertőződés elkerülése

Fertőződés elkerülése – alapvető szabályok

Az új koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében kiemelten fontos, hogy MINDENKI TARTSA BE az alábbi óvintézkedéseket, segítsen betartani a környezetében!

 • emberi érintkezések, találkozások lehető legnagyobb mértékű csökkentése
 • személyes higiéne betartása
 • felületek rendszeres tisztítása, fertőtlenítése
 • szervezet védekezőképességének megtartása
 • tünetek jelentkezésekor korai orvoshoz fordulás
 • hiteles információkból folyamatos tájékozódás

BETARTANDÓ ÓVINTÉZKEDÉSEK

Az új koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében az alábbi óvintézkedések betartása szükséges:

 • Mosson kezet rendszeresen és alaposan, legalább 20 másodpercig szappannal és folyóvízzel, vagy tisztítsa meg kezét alkoholos kézfertőtlenítővel!

o  tömegközlekedési járművön történő utazás után, hazaérkezés után

o  ételkészítés előtt és közben

o  étkezés előtt

o  WC használatot követően

o  tüsszentés, köhögés, orrfújás után

o  beteggel érintkezés előtt és után

o  állatokkal vagy állatok ürülékével való érintkezés után

 • Szemhez, szájhoz, archoz ne nyúljon, illetve csak kézmosást követően!·        
 • Szellőztessen rendszeresen!
 • Otthonában tisztítsa a gyakran megérintett felületeket rutinszerűen (például: asztalok, ajtókilincsek, villanykapcsolók, fogantyúk, íróasztalok, WC-k, csapok, mosogatók és mobiltelefonok)!
 • A gyermekek által használt játékok, eszközök napi fertőtlenítő tisztítása javasolt.
 • Kerülje a nagy tömeget, zárt légterű helyiségeket!
 • Kerülje az érintkezést betegekkel, aki köhög, tüsszög, lázas – legyen bármilyen okból a betegsége (influenza, bakteriális fertőzés, egyéb)!
 • Köhögéskor, tüsszentéskor használjon papírzsebkendőt, amit használat után azonnal dobjon el! Amennyiben erre nincs lehetősége, ne a kezébe köhögjön illetve tüsszentsen, hanem a behajlított kar könyökhajlatába!
 • Amennyiben Ön beteg, tartson távolságot másoktól!

o  tartózkodjon a másokkal történő szoros fizikai érintkezéstől

o  lehetőleg használjon külön WC-t és mosdót

o  használjon külön étkészletet

o  használjon külön törülközőt

 

 •  MASZK                        -   viselése közterületen is kötelező  !!!
 • TÁVOLSÁGTARTÁS     -   minden esetben min. 1,5 méter távolságot tartson
 • FERTŐTLENÍTÉS         -   gyakori kézfertőtlenítés (maszk használata után arc                                                         fertőtlenítés is )

 

III. Teendők elkülönítés alatt

Tájékoztatás otthonában való járványügyi megfigyelés alatti teendőkről

1. Maradjon otthonában

Az otthon történő elkülönítés ajánlott időtartama jelenleg 14 nap. Ez idő alatt csak akkor hagyja el otthonát, ha esetleg egészségügyi ellátásra van szüksége. Ez utóbbi esetre vonatkozóan a 4. és 8. pontokban foglaltakat kell figyelembe venni.

Ne menjen dolgozni, ne menjen oktatási-nevelési intézménybe, ne használja a közösségi tereket, ne használja a tömegközlekedést vagy taxi szolgáltatást addig, amíg arra vonatkozóan tanácsot nem kap, hogy mikortól teheti ezt meg biztonságosan.

Amennyiben egyedül él, az otthoni ellátását önmagának kell megszerveznie a hozzátartozói vagy ismerősei segítségével, például ha élelmiszerre, egyéb háztartási cikk beszerzésére vagy gyógyszerre van szüksége. Lehetséges az is, hogy telefonon vagy az interneten rendel magának szükséges dolgokat. Az átvételt vagy kiszállítást úgy kérje, hogy a csomagot hagyják az ajtaja vagy a kapuja előtt, ne személyesen vegye át.

 

2. Amennyiben nem egyedül él, különítse el magát a háztartásában élő családtagoktól, más személyekről (ha erre lehetőség van)

A háztartásában élő családtagoktól, más személyektől elkülönülten, egy szellőztetésre alkalmas szobában tartózkodjon. A szobában az ablakon és/vagy erkélyajtón keresztül gyakran szellőztessen. A szoba ajtaját tartsa csukva.

Ha több mint egy WC és/vagy fürdőszoba van otthonában, akkor legyen egy WC és/vagy fürdőszoba az Ön számára kijelölve, és ne használja azt a WC-t és/vagy fürdőszobát, amit mások használnak. Ha csak egy WC és/vagy fürdőszoba van otthonában, a helyiség rendszeres takarítása szükséges. Javasolt, hogy lehetőség szerint legyen egy beosztás a WC és/vagy fürdőszoba használatára úgy, hogy Ön használja ezeket utolsónak. A használat után alaposan ki kell takarítani a WC-t és /vagy fürdőszobát. Fontos, legyen saját törölközője, mind a fürdés utáni törölközésre, mind pedig a kézmosás utáni kéztörlésre, és ezeket az egy háztartásában élő családtagok, más személyek ne használják.

Ha olyan szálláson lakik, ahol közös használatú konyha, fürdőszoba vagy közösségi terek vannak (pl. kollégium, albérlet), maradjon a szobájában csukott ajtó mögött, csak akkor hagyja el a szobáját, ha feltétlenül szükséges, és ekkor viseljen orr-szájmaszkot.

Ha a konyha használatán osztozik másokkal (akár otthon, akár kollégiumban, albérletben, stb.), lehetőség szerint ne használja akkor, amikor mások is ott tartózkodnak. Ha ez nem lehetséges, a közös konyhában való tartózkodáskor viseljen orr-szájmaszkot. Az ételt a szobájában fogyassza el.


3. Kerülje a háztartási eszközök, tárgyak közös használatát

Ne használjon közös tányérokat, poharakat, bögréket, evőeszközöket, törölközőket, ágyneműt vagy más tárgyakat másokkal közösen, ezek legyenek saját használatra kijelöltek.
Használat után minden tányért, poharat, bögrét, evőeszközt alaposan el kell mosogatni. Ha rendelkezésre áll, használjon mosogatógépet ezek mosogatására és szárítására. Ha ez nem lehetséges, mosogassa el ezeket meleg vízzel és mosogatószerrel, és alaposan törölje meg, egy külön, mások által nem használt konyharuhával. A konyharuhát a szobájában tartsa.

Ha a fenti ajánlásokat nem lehet betartani, akkor az otthonában való elkülönítés helyett más módozatot kell találni az elkülönítésre.


4. Telefonáljon, mielőtt orvoshoz fordul

Bármely orvosi vizsgálat vagy szükséges egészségügyi ellátás előtt telefonon egyeztesse a személyes megjelenés lehetőségeit háziorvosával vagy más egészségügyi szolgáltatóval. Erre azért van szükség, hogy az orvos vagy az egészségügyi intézmény előre felkészülhessen, és megelőző intézkedéseket tehessen a másokkal való érintkezés minimalizálására.

5. Orr - szájmaszk viselése kötelező !


6. Tüsszentéskor és köhögéskor takarja el száját és orrát

Tüsszentéskor és köhögéskor takarja el száját és orrát egy papírzsebkendővel, majd dobja ki azt a szemetes kukába (ennek kezeléséről lásd a 10. pontot). Ezután legalább 20 másodpercen át mosson kezet szappannal és vízzel, majd törölje szárazra a kezét. Ha nem áll rendelkezésre kézmosási lehetőség, akkor fertőtlenítse kezét, pl. zsebben hordható alkoholos kézfertőtlenítő szerrel. Ha nincs kéznél papírzsebkendő, a könyökhajlatába köhögjön vagy tüsszentsen.


7. Mosson gyakran kezet

A kézmosást alaposan, szappannal és vízzel kell elvégezni. A beszappanozott kezet legalább 20 másodpercen keresztül dörzsölje át, majd öblítse le a szappanos habot vízzel, és törölje szárazra a kezét. Kerülje a szemeinek, orrának, szájának érintését, ha előtte nem mosott kezet.


8. Figyelje magát, hogy jelentkeznek-e légúti fertőzés tünetei

Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha tünetek jelentkeznek, például belázasodik, köhögni kezd vagy légzése nehezített lesz. Ha nem sürgős esetről van szó (pl. tünetei vagy állapota nem súlyos), elégséges, ha háziorvosát hívja fel telefonon további tanácsért.

Ha sürgős esetről van szó, akkor mentőt kell hívni a 112-es számon, és a tünetek mellett jelezni kell a segélyhívást fogadó személynek azt, hogy Ön eddig otthonában volt elkülönítve az új koronavírus terjedésének megelőzése céljából.


9. Ne fogadhat látogatókat otthonában

Ne hívjon, ne engedjen be látogatókat otthonába. Ha sürgősen kommunikálnia kell valakivel, akivel nem egy háztartásban él, tegye ezt telefonon vagy elektronikus úton (pl. emailben, internetes videóbeszélgetésben). 


10. A háztartásban keletkezett hulladék kezelése

Minden olyan hulladékot vagy szemetet, beleértve a használt papírzsebkendőt vagy orr-szájmaszkot, amellyel érintkezett, műanyag szemetes zsákba kell dobni és a zsákot lezárni, amikor megtelt. A műanyag szemetes zsákot egy második szemetes zsákba kell ezután tenni, amit szintén le kell zárni. Ezt a szemetes zsákot lehet a szokásos módon kidobni.


11. A háztartásban keletkezett szennyes kezelése

Amennyiben van otthon mosógépe, minden szennyes ruhaneműt, ágyneműt, törölközőket, konyharuhákat legalább 60°C-on, más szennyesétől elkülönítetten kell kimosni. Amennyiben nincs otthoni mosásra lehetőség, a szennyest zsákba kell helyezni, és az elkülönítés letelte után kell kimosni.

Ha esetleg az elkülönítés ideje alatt tünetei jelentkeznének és az elvégzett diagnosztikus laboratóriumi vizsgálat eredménye az Ön új koronavírus okozta fertőzöttségét igazolja, akkor útmutatást fog kapni a szennyes ruhaneművel kapcsolatos eljárásra.

Ha a fenti ajánlásokat nem lehet vagy nem tudja betartani, akkor az otthonában
való elkülönítés helyett más módozatot kell találni az elkülönítésre!

 

IV. Jelentkezés védőoltásra

 

Kedves Pácienseink!

 

Kérjük, hogy egészségük megőrzése érdekében regisztráljanak a védőoltásra !

 

https://vakcinainfo.gov.hu/

Az oltások gördülékeny lebonyolítása értekében tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírus elleni védőoltáshoz kapcsolódó tájékoztató szövege Gyál Város Önkormányzatának honlapján is elérhető a következő címen:

 

http://www.gyal.hu/2021/03/18/hozzajarulo-nyilatkozat-nyomtassa-ki-toltse-ki-es-vigye-magaval-az-oltasra/

A nyilatkozatot a kormányzati honlapról töltheti le:

 

https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/_hozzajarulo_nyilatkozat_vedooltashoz_0.pdf

Kérjük, hogy - amennyiben lehetőségük van rá - a nyilatkozatot előzetesen kinyomtatni és kitölteni szíveskedjenek, ezzel is elősegítve az oltások gyorsabb lebonyolítását. Segítségüket, együttműködésüket köszönjük. Jó egészséget kívánunk!

Városi Egészségügyi Központ